Regnbak
Ingredienser:
- 2 kg äpplen
- 1 dl vatten
- ca 3 dl socker
- 2 krm askorbinsyra
- Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
- Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
- Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
- Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
- Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
- Lägg äppelmoset i en kastrull.
- Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
- Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
- Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
-
Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.
-
Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
-
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
-
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
-
Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)
-
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
-
Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)
-
Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.
-
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
-
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.