0

Regnbak

Eftermiddagen regnade bort och eftersom jag har fått en massa äpplen av pappa och Anita, så fick det bli att baka fyra äppelkakor och göra äppelmos innan träningen (det lär bli mer äppelmos för den var jättegod).
Mos och kaka fick MVG av barnen.
 
RECEPT PÅ ÄPPELMOS:

Ingredienser:

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 3 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra
Tillagning
  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
  2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
  4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
  5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
  6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
  7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
  8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
  9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
     
RECETPT PÅ ÄPPELKAKA:
 
Ingredienser:
 
Sockerkaka
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1.5 dl mjölk
Fyllning
  • 2-3 st äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 msk kanel
Gör så här:
  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

 

Kommentera här: